Valitse sivu

Julkisivuremontti 70-/80-luvun betonielementti-kerrostaloon 

Artikkeli pyrkii antamaan tietoa vanhan kerrostalokannan korjaamiseen soveltuvista menetelmistä, joilla voidaan parantaa rakennuksen ulkovaipan kosteudenhallintaa sekä energiatehokkuutta

70-luvulla rakennetun betonielementtirakenteisen kerrostalon julkisivun osa oli uusimisen tarpeessa, kuten ovat monet muutkin aikalaisensa. 70- ja 80-luvuilla rakennettiin merkittävä osa suomalaisista kerrostaloista yleistyneellä betonielementtitekniikalla, jotka alkavat olla peruskorjauksen ja yleisilmeen päivityksen tarpeessa, jotta rakennukset vastaavat paremmin nykypäivän asukkaan vaatimuksia niin energiataloudellisesti kuin arkkitehtonisestikin.

Ulkovaipan lämmöneristekerros toimii energiataloudellisesti tehokkaammin, kun kylmät ilmavuodot ja kosteus eivät pääse heikentämään lämmöneristävyyttä. Koska kohteen korjattava asuinkerrostalo kuuluu korkeampaan paloluokkaan, asettaa se omat haasteensa sopivien materiaalien löytämiseksi. Näin on esimerkiksi tuulensuojan osalta, sillä 6-kerroksisen asuinkerrostalon tuuletusvälin sisäpinnalta vaadittava materiaalin paloluokkavaatimus on vähintään B-s1, d0. Perinteiset tuulensuojakankaat kuuluvat paloluokkaan E tai F, kuten myös puukuitulevyt, joten niitä ei voi käyttää P2- tai P1-paloluokan rakennuksessa tuulensuojapintana. 

Leveä rulla SIDEBYVENT 90 FR

Korjattava rakenne tehtiin hyvin tuulettuvaksi, jolloin mineraalivillaisen lämmöneristekerroksen ulkopinta vaatii toimivaa diffuusioavointa (vesihöyryä läpäisevää) tuulensuojapintaa, joka estää haitalliset ilmavirtaukset lämmöneristekerroksessa ja pitää mm. viistosateen aiheuttaman veden tunkeuman lämmöneristekerroksen ulkopuolella. 

Kohteeseen valikoitui Timberfinder Thermovent® 90 FR – tuulensuojakangas, joka on diffuusioavoin (eli päästää vesihöyryn haihtumaan lävitseen tuuletusväliin), täysin vesitiivis, sekä testattu kuuluvaksi paloluokkaan B-s1, d0 (EN 13501-1), kun se asennetaan paloon osallistumattoman materiaalin pinnalle (esim. mineraalivillat / paloluokka väh. A2-s1, d0).

 

Tullensuoja Vent 100 asennettuna puuelementtiin

Thermovent® 90 FR -tuulensuojakangas on saatavissa useana leveytenä välillä 1,5 m – 3,0 m, jolloin rakentaja sai valita seinärakenteeseen sopivimman leveyden ja minimoida tuulensuojapinnassa olevien saumojen määrän, sekä saumojen teippaustyöhön kuluvan ajan ja  materiaalin.

Toimitus suoraan työmaalle hoitui yhdessä arkipäivässä varastoltamme. 

Asennus kävi erittäin helposti, koska tuulensuojapinta saatiin levitettyä asennuskohteeseen yhdellä kertarullauksella ylhäältä alas.

Nopeasti sujuneen asennustyön jälkeen urakoitsija totesikin, että:

” tuotteen leveys (3,0m) oli juuri sopiva, kun aukon leveys oli 3020mm – saatiin niin sanotusti saumaton lopputulos”.

 

Haluatko tietää lisää Thermovent® -järjestelmän mahdollisuuksista ? 

Ota yhteyttä tekniseen myyntiimme, niin me kerromme!

Tullensuoja Vent 100 asennettuna puuelementtiin