Kerrostalon julkisivun saneeraus
1970-/-80-luvun betonielementtikerrostaloon toteutettiin osittainen julkisivun saneeraus, joka osaltaan parantaa rakennuksen ulkovaipan kosteudenhallintaa sekä energiatehokkuutta
Taustatietoa
Vanhan betonielementtirakenteisen kerrostalon julkisivun osa oli korjauksen tarpeessa, kuten monet muutkin aikalaisensa. 1970- ja 1980-luvuilla rakennettiin merkittävä osa suomalaisista kerrostaloista yleistyneellä betonielementtitekniikalla. Nämä kerrostalot alkavat nyt olla peruskorjauksen ja yleisilmeen päivityksen tarpeessa, jotta rakennukset vastaavat paremmin nykypäivän asukkaisen vaatimuksia niin energiataloudellisesti kuin arkkitehtonisestikin.
Rakennuksen tuulitiiveys ja sääsuojaus
Ulkovaipan lämmöneristekerros toimii energiataloudellisesti tehokkaammin, kun kylmät ilmavuodot ja kosteus eivät pääse heikentämään lämmöneristävyyttä. Koska kohteen korjattava asuinkerrostalo kuuluu korkeampaan paloluokkaan, asettaa se omat vaatimuksensa myös sopivien materiaalien löytämiseksi. Näin on esimerkiksi tuulensuojan osalta, sillä 6-kerroksisen asuinkerrostalon tuuletusvälin sisäpinnan materiaalilta vaadittava paloluokkavaatimus on vähintään B-s1, d0. Perinteiset tuulensuojakankaat kuuluvat paloluokkaan E tai F, kuten myös puukuitulevyt, joten ne eivät sovellu käytettäväksi P2- tai P1-paloluokan rakennuksen tuulensuojapintana.
Tuulensuojan pääasiallinen tehtävä on estää tuulen aiheuttamat haitalliset ilmavirtaukset lämmöneristekerroksessa. Tuulensuoja laitetaan avohuokoisilla lämmöneristeillä ersitetyissä rakenteissa lämmöneristekerroksen ulkopintaan. Tuulensuojakerros toimii samalla rakennuksen toissijaisena säältä suojaavana kerroksena julkisivun tai vesikaterakenteen taustapuolella. Tuulensuoja-sääsuoja-kerroksen tehtäviä ovat muun muassa seuraavat:
- vähentää rakennuksen energiankulutusta tehostamalla lämmöneristekerroksen toimintaa estämällä tuulen aiheuttamaa konvektiota ja siitä seuraavaa avohuokoisen lämmöneristekerroksen viilenemistä
- suojata ulkovaipparakenteita julkisivupinnan ja vesikatteen läpäisseeltä vedeltä, lumelta ja pölyltä
Ratkaisu
Korjattava rakenne tehtiin hyvin tuulettuvaksi, jolloin mineraalivillaisen lämmöneristekerroksen ulkopinta vaatii toimivaa diffuusioavointa (vesihöyryä läpäisevää) tuulensuojapintaa, joka estää haitalliset ilmavirtaukset lämmöneristekerroksessa ja pitää mm. viistosateen aiheuttaman veden tunkeuman lämmöneristekerroksen ulkopuolella.
Kohteeseen valittiin Timberfinder Thermovent® 90 FR – tuulensuojakangas, joka on diffuusioavoin (eli päästää vesihöyryn haihtumaan lävitseen tuuletusväliin), vesitiivis sekä testattu kuuluvaksi paloluokkaan B-s1, d0 (EN 13501-1), kun asennettuna paloon osallistumattoman materiaalin pinnalle (esim. mineraalivillat / paloluokka väh. A2-s1, d0).
Thermovent® 90 FR -tuulensuojakangas on saatavissa useana leveytenä välillä 1,5 m – 3,0 m, jolloin rakentaja sai valita seinärakenteeseen sopivimman leveyden ja minimoida tuulensuojapinnassa olevien saumojen määrän, sekä saumojen teippaustyöhön kuluvan ajan ja materiaalin.
Toimitus suoraan työmaalle hoitui yhdessä arkipäivässä varastoltamme.
Asennus kävi erittäin helposti, koska tuulensuojakangas saatiin levitettyä asennuskohteeseen yhdellä kertarullauksella ylhäältä alas.
Nopeasti sujuneen asennustyön jälkeen urakoitsija totesikin, että:
” Tuotteen leveys (3,0m) oli juuri sopiva, kun aukon leveys oli 3020mm – saatiin niin sanotusti saumaton lopputulos”.
Projekti
Sijainti
Pohjois-Savo, Suomi
Koko ja käyttötarkoitus
Asuinkerrostalo
Suunnittelija
–
Urakoitsija
Asennuspalvelu M. Kaasinen Oy
Projektissa käytetyt tuotteet
Mitä asiakkaat sanovat
”Tuotteen leveys (3,0m) oli juuri sopiva, kun aukon leveys oli 3020mm
– saatiin niin sanotusti saumaton lopputulos”
(Urakoitsija)
Jarno Naskali
Jarno on Timberfinderin touhukas perustaja-yrittäjä ja on nähnyt puurakentamista nuoresta pojasta asti työmailla sekä tehtaalla, Suomessa ja ulkomailla.